OmavalvontaMitä omavalvontasuunnitelmaan kuuluu?Elintarvikelaissa (23/2006) edellytetään, että elintarvikealan toimija tekee kirjallisen omavalvontasuunnitelman. Omavalvontasuunnitelma perustuu HACCP-järjestelmään. Omavalvontasuunnitelmaan kuuluu aina perusosa, johon sisältyy erilaisia osioita elintarviketurvallisuuden varmistamiseksi. Sen lisäksi omavalvontasuunnitelmaan kuuluu vaarojen arviointi ja riskienhallintaosa, jossa arvioidaan tuotteeseen tai sen käsittelyyn liittyvät vaarat ja todennäköisyys riskien toteutumiselle. Omavalvontaan kuluu myös osaamisen varmistusosa, jossa esitetään ne menettelytavat, joiden avulla varmistetaan, että yrityksessä on riittävä elintarvikeosaaminen turvallisten tuotteiden valmistamiseksi ja käsittelemiseksi. Omavalvontasuunnitelma sisältää kuvauksen tuotannon kriittisistä kohdista ja edellä mainittuihin kohtiin liittyvät riskinhallintamenettelyt. Terveysvaarat ovat kriittisiä kohtia ja niistä on usein elintarvikekohtaisia määrittelyjä lainsäädännössä. Arviointiosassa todennetaan omavalvonnan toimivuus tehdään tarvittaessa muutoksia joko omavalvontaan tai yrityksen toimintaan, joskus myös molempiin. Arvioinnissa tulisi havaita myös mahdolliset elintarvikkeen aiheuttamat vaarat. Omavalvontaan oleellisena osana kuuluu tietojen kirjaaminen ja tallentaminen. Omavalvonnan tukijärjestelmätOmavalvonnan tukijärjestelmillä huolehditaan siitä, että perusasiat, kunten esimerkiksi siivous ja puhtaanpito, henkilöstön osaaminen sekä lämpötilavalvonta hoidetaan vaatimusten mukaan. Tukijärjestelmien laajuus riippuu toimialasta ja yrityksen harjoittamasta toiminnasta. Ajan tasalla olevat ohjeet löytyvät Eviran sivuilta http://www.evira.fi/portal/fi/evira/asiakokonaisuudet/omavalvonta/ |